В базата на Военномедицинската академия ще се обучават лекарите и медицинските

...
В базата на Военномедицинската академия ще се обучават лекарите и медицинските
Коментари Харесай

Започна обучението на медиците, които ще оказват спешна помощ по въздух

В базата на Военномедицинската академия ще се образоват лекарите и медицинските експерти от цялата страна, които ще работят с новите хеликоптери. Христина е сред 50-те лекари и медицински експерти, които се образоват, с цел да оказват незабавна здравна помощ по въздух. От 25 години работи в незабавна помощ - Панагюрище. Вече е подготвена да слезе от колата за спешна помощ и да се качи на хеликоптер.Христина Иванова, здравна сестра от незабавна помощ-Панагюрище. Тя споделя, че не приема включването си в екипа на медиците, които ще работят в новозакупените хеликоптери като жертва, а като предизвикателство. Не се опасява да лети, тъй като споделя, че
човек когато е зает с това, което се случва вътре може би не помни къде тъкмо се намира. Дали е на земята или във въздуха. Поне в колата за спешна помощ е по този начин, споделя медикът.
Голяма част от медиците са от малки населени места. В името на специалността са подготвени да оставят фамилиите си, с цел да избавят животи по въздух.
Трябва да съществува това нещо за медицината и би трябвало да се развива в България по този начин, както и в другите страни. Такава ни е специалността. Дали сме на работа по неотложност в града, в който работим или сме на друго място - тази специалност сме избрали.
Таня Гецковска, здравна сестра от Враца

Те към този момент са се срещнали и с цялата инсталация, която ще се намира на борда на хеликоптерите. 
Медиците се образоват на най-високо софтуерния ни манекен. Може на практика да симулираме всевъзможни пострадвания, всевъзможни положения на организма.
доцент Ахмед Неджиб, доктор по химия и медицина във ВМА

През месец юни ще дойдат първите вертолети, които са наети за образованието на експертите.В кабинката на италианския хеликоптер Леонардо, който ще дойде у нас към края на годината, има място за трима медицински експерти, които да бъдат настанени на тези седалки и те могат да се въртят. Мястото за пациента може да бъде и в изцяло легнало състояние.Междувременно Министерството на здравеопазването продължава и построяването на нужната инфраструктура в незабавни центрове в страната.
Не си представяйте, че единствено като дойдат два хеликоптера и ние сме подготвени със всичко. В момента построяваме местата за кацане по лечебните заведения в страната. Организираме хамбарите, там сме доста напреднали за базите, в които ще бъдат ситуирани тези хеликоптери.
Асен Меджидиев, министър на опазването на здравето

Министърът на опазването на здравето акцентира, че в незабавен случай при повикване на хеликоптер, ще бъде изцяло гратис за хората в потребност.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР